Mujeres en Red
twitter
twitter

Domingo 26 de septiembre de 2004

La mirada de les dones a Catalunya Cultura amb Gemma Lienas

Catalunya Cultura ha estrenat tres espais dedicats a mirar el món amb una mirada de dona. Des d’aquests espais i a través d’una mirada crítica, s’analitza la situació de les dones en la societat contemporània posant el focus en tres àmbits diferents: actualitat, literatura i món laboral.

Aquests espais són elaborats i presentats per l’escriptora Gemma Lienas, acostumada a involucrar-se, des de la seva literatura o des de la participació en iniciatives ciutadanes, en projectes relacionats amb les dones.

El primer d’aquests espais té lloc cada matí, de dilluns a divendres, al programa d’actualitat d’en Francesc Cano, aproximadament a partir de les 9’39. “Amb ulls de dona” és el nom d’aquesta secció, on la Gemma Lienas elabora una crònica escrita a partir d’una notícia i en la que ens convida a una reflexió seriosa i irònica a parts iguals, sempre des d’una perspectiva de gènere. Les notícies que escull estan relacionades amb la política, l’economia, la situació internacional i nacional, o bé amb iniciatives, propostes i esdeveniments que tenen lloc al nostre país.

No sempre es tracten temes dramàtics encara que, malauradament, són els que compten amb més projecció mediàtica. Les cròniques en positiu destaquen aquelles qüestions que contribueixen a l’evolució de la nostra societat cap a un món més just i igualitari, parant especial esment a totes les que afecten directa i indirectament a les dones.

Pel que fa a les altres dues intervencions, són de caràcter setmanal dins del programa educatiu de l’Anna Ayala. A “Recomanació d’un llibre” la Gemma Lienas dóna pistes de lectura de llibres escrits per dones. La discriminació masclista arriba, molt freqüentment, a la literatura, i ho fa a través de la ignorància, la indiferència i el silenci. És a dir, o bé silenciant les obres escrites per dones. O bé fent-ne crítiques destructives; o bé, en molt pocs casos, fent-ne de positives i aprofitant per posar de relleu com n’és d’extraordinari trobar un llibre bo escrit per una dona. I sempre des de la idea que el que escriuen les dones, i més, si té per protagonistes les dones, és literatura per a dones. Els crítics encara continuen creient que allò que es refereix als homes es universal; i el que fan les dones, és particular i, doncs, sense interès per a ells. La “Recomanació d’un llibre” s’emet cada dimarts a les 17.25.

Per últim, amb la intenció de visibilitzar les dones, d’obrir els ulls a realitats que passen desapercebudes, l’espai “Perfil de Dona” es configura a partir de l’entrevista a una dona, de la qual es posen de relleu tres qüestions. La primera, un breu perfil personal i ideològic per situar-la. La segona, es destaca la seva activitat professional. I la tercera, es llegeix un qüestionari lila contestat per l’entrevistada per saber com veu els dels drets de les dones en la nostra societat.

Tot i això, la part que dóna més joc a la secció és la segona ja que es pretén visibilitzar la labor professional de les dones, de manera que en el futur cap home no pugui dir que ha deixat de posar una dona en un determinat lloc de treball perquè no n’ha trobat cap. El “Perfil de Dona” s’emet cada dijous a les 17.25.



Últimas Breves

Montserrat Boix nombrada Delegada de Igualdad, Diversidad e Inclusión de RTVE

3 de agosto de 2022 | Montserrat Boix Piqué (Polinyà, Barcelona, 1960) periodista de RTVE ha sido (...)


Las mujeres nos somos "mujeres no transexuales"

10 de abril de 2022 | Desde la Alianza Contra el Borrado de las Mujeres exigimos al Consejo (...)


Comunicado ante la cancelación de la conferencia que los profesores de la Universidad de Oviedo Marino Pérez y José Errasti en la Universitat Illes Balears

8 de abril de 2022 | Ante la cancelación de la conferencia que los profesores de la Universidad (...)


IV Premio “Lilí Álvarez” para los trabajos periodísticos que mejor visibilicen y difundan el deporte femenino

11 de septiembre de 2020 | El premio está dotado con 2.000 euros para cada una de las cuatro categorías (...)


1997 - 2024 Mujeres en Red. El periódico feminista